Радан Кънев: Не е вярно, че ЕС си мълчи за България

Бившият шеф на ДСБ е притеснен, че европейците повдигат отново Македонския въпрос

Свят
12:05 - 17 Септември 2020
3032
Радан Кънев: Не е вярно, че ЕС си мълчи за България

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев коментира на профила си във фейсбук въпросите, отправени към българското правителство и българската прокуратура от Групата за мониторинг към правосъдната комисия в европарламента. Юристът защити колегите си от Брюксел, които много от протестиращите срещу кабинета у нас обвиняват в умишлена пасивност.

Според Кънев, противно на опасенията на много български граждани, институциите на ЕС не са със затворени очи спрямо България.

Ето какво написа Кънев:

Групата за мониторинг (DRMFG) към правосъдната комисия в ЕП се обръща към българското правителство и прокуратура с 29 въпроса от сферата на върховенство на закона. Повечето от тези въпроси са важни и отдавна ние, българските граждани, чакаме техния отговор (линк в коментарите).

Въпрос 23 обаче отваря темата за т.нар. “Македонско малцинство”. Категорично отхвърлям тази концепция и този въпрос, затворен между нашите държави. Призовавам и всички колеги от ЕП към обща позиция, отхвърляща и отричаща поставянето на тази тема:

В 29 въпроса (от които само 1-2 имат съмнителни основания, което коментирах в предходно видео) на 6 страници групата по мониторинг към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в ЕП буквално разкъсва правителството и прокуратурата на тема Върховенство на закона, правосъдна реформа и медийна свобода.