Радан Кънев : Подкрепям гей парада , но не съм "за" еднополовите бракове

Новини
16:10 - 07 Юни 2019
3188
Радан Кънев: Подкрепям гей парада, но не съм "за" еднополовите бракове

Тъмносиният лидер Радан Кънев изрази пълната си подкрепа за провеждането на гей парада в събота. Евродепутатът не за първи път изразява тази позиция.   

"Минаха 11 години от деня, в който за сефте подкрепих провеждането на София Прайд и правото на участниците да заявят и защитят позициите си. Какво ли не се изсипа на главата ми оттогава, но нищо не се промени - нито позицията ми, нито - за съжаление - атмосферата на напрежение и нетърпимост. Атмосфера, която възпрепятства и заглушава всеки опит за смислен, спокоен и умерен разговор.", бе началото на дълъг пост на стената на Кънев във Фейсбук.

Той предположи, че под статуса ще се изсипят поредните подмятания по негов адрес, но все пак реши да изрази позицията си "с надежда разговорът някога да започне".

Според Кънев, събитието трябва да бъде подкрепено, защото има социални и политически искания. "Всеки гражданин трябва да бъде свободен да изразява позициите си, а и защитен, когато го прави. Всяка позиция, която не призовава към насилие, трябва да бъде изразена и изслушана.", категоричен е десният лидер. 

Евродепутатът на "Демократична България" обаче бе директен - не подкрепя узаконяването на гей бракове в България. Причината - обществото ни е дълбоко консервативно в това отношение. "Подобна законодателна инициатива има потенциал единствено да изостри обществените отношения до опасни крайности.", предположи адвокатът.  

Затова Кънев е "за" узаконяването на отношенията на гей двойките без въвеждане на брак и без съответна конституционна промяна.

Бившият шеф на ДСБ изрази убеждението си, че "в основата на модерното общество стои ненакърнимостта на индивидуалните права и свободи, която често е антитеза както на дискриминацията по групов признак, така и на стремежа към групови привилегии.

"Заради твърденията, че е хомосексуален, Радан уточни, че е "семеен хетеросексуален мъж и баща." Зам.-председателят на ДСБ пожела на участниците в София Прайд свобода и кураж при отстояването на позициите. "Всеки опит за възпрепятстване на тяхното събитие е както неморален, така и противоконституционен.", заключи  Кънев.

Преди няколко години десния политик попадна в епицентъра на гей скандал, след като рокаджията Ицо Петрофф обяви, че Кънев е „мека китка“, но така и не предостави никакви доказателства за твърдението си,