Радан Кънев пред Lupa.bg: Европа няма да ни реши политическите задачи

Ексклузивно
15:31 - 06 Октомври 2020
6621
Радан Кънев пред Lupa.bg: Европа няма да ни реши политическите задачи

Радан Кънев е български евродепутат от групата на ЕНП. Бившият лидер на ДСБ бе инициатор на дебата за върховенството на закона в Европарламента, проведен снощи. Изненадващо, не му бе дадена думата на важното и дългоочаквано и у нас заседание. Потърсихме Кънев, за да разкрие детайли за тълкуваното като доста спорно като протичане и смисъл събитие.     

-Г-н Кънев, защо не ви дадоха думата на дебата в Европарламента за върховенството на закона? Каква беше причината?

-Това са неща, които се решават на ръководството на група(в случая ЕНП). Аз не драматизирам. Дебатът беше къс, по процедура имаше общо 7 минути за ЕНП. Но по принцип да, те допуснаха грешка. Но в никакъв случай това не е някакво престъпление.

-Но вие бяхте инициатор на това събитие.

-Затова казвам, че е грешен политически ход. Никога не е имало друг начин - ръководството отсява заявилите желание и решава на кого да даде думата. Аз бях сред заявилите да говорят. 

-И в крайна сметка на кого дадоха възможност за изказване в залата?

-На Манфред Вебер като лидер на групата, на Роберта Мецола, която е координатор в LIBE, на председателя на френската делегация Франсоа-Ксавие Белами и Андрей Новаков и Андрей Ковачев - общо 5 човека.

-Излишно е да казвам, че социалната мрежа прегря от критики към дебата. И леви, и десни бяха гневни от протичането му, дори преобладаваха крайните коментари, че не е имало особен смисъл от провеждането му.

-Смисъл винаги има. Даже по-голям, отколкото изглежда на пръв поглед. Честно казано, не съм очаквал друго. Единственият вариант, който би предизвикал удовлетворение, беше ЕНП да се включи в него по-отговорно, като не казвам да критикува правителството на Борисов директно, но да отчете реалната ситуация в страната. Но след като не го направи, дебатът се превърна в партийно-политически и съответно донесе и разочарование.

- Т.е. не смятате, че оттук нататък е излишно да се организират подобни събития и няма да се откажете.

-Не, ни най-малко. За мен този дебат е в началото на един по-строг надзор на това, което се случва в България, и то дългосрочен. Не говоря  за сегашното правителство, което явно е поело нереалистични за силите си обещания, за да получи подкрепата на ЕНП. Но всяко следващо правителство ще е наясно, че ще работи при много по-строг контрол.

-Г-н Кънев, политическият анализатор Ивайло Дичев заяви, че на ваше място би напуснал групата на ЕНП…

-Много правилно би добавил: „Добре, че не съм политик и не ми се налагат такива избори.” Тук говорим за много сериозни политически решения, които далеч не са индивидуални, освен всичко останало.

-А взривяват ли ви твърденията, че подобни дебати едва ли не са изкарване на кирливите ризи на държавата?

-Що се отнася до твърдението, че подобни дебати представляват едва ли не предателство или клепане на държавата пред чужденците, на това отговори представителят на Съвета - германският министър Михаел Рот, който просто еднозначно затвори тази тема, като каза, че напротив - всяко общество има право на защита пред европейските институции, когато има проблем.

-Не е ли вярното решение сами да си решаваме проблемите и да не разчитаме чужденците да ни оправят?

-Политическите задачи няма да ни ги реши Европейският парламент, това е сигурно. Европейските институции могат да помогнат по двете ключови сфери - правосъдие и медии, което бе и изпуснатия фокус на този дебат. Не че не бяха споменати, но фокусът се изгуби за сметка на партийно противопоставяне. В тези отношения Европа има какво да помогне и със сигурност тепърва ще има много резултати от дебата, защото в това отношение позициите бяха критични и дори нашите управляващи не отрекоха наличието на проблем, но поеха обещания пред ЕНП, които нямат сили да изпълнят - за незабавни реформи, за да получат тази доста условна подкрепа. Що се отнася до политическия пейзаж в България, европейските институции нямат роля и не би трябвало са имат. 

-Може би хората имаха големи очаквания от непознаване на естеството на тези институции и смятаха, че този дебат ще разплете политическия възел?

-Да, възможно е. За първи път има такъв дебат и естествено, че имаше свръхочаквания към него.   

-Г-н Кънев, нека да минем към вътрешната ни политика - има ли разногласие и риск вие от ДСБ и "Демократична България" на Христо Иванов пак да тръгнете разделени на парламентарните избори? Помним катастрофалните резултати от разделението на миналия вот…

-Дори не поставям под най-малко съмнение явяването ни заедно на избори. Всичко друго звучи не като абсурд, а като гротеска. Надявам се, че няма риск от разединение.