Радан Кънев с рецепта за бъдещо управление

"Правителство за зимата" е като "гадже за лятото" - възможно, но несериозно, заяви евродепутатът

Политика
10:49 - 09 Октомври 2022
3818
Радан Кънев с рецепта за бъдещо управление

Евродепутатът Радан Кънев измисли формула за бъдещото уравлени на страната. Основните сценарии той изброи в участието си в "Тази неделя":

"Бойко Борисов трябва да си даде сметка, че коалиция, в която неговата партия и личност са доминиращи и всичко се върти като спътници около звезда, както е свикнал, просто няма да се случи. Да се примири, че няма да се води разговор за правителство с неговия мандат и че премиер(ка) може да бъде само човек извън влиянието на неговите задкулисни контакти и специфичната му харизма." каза Кънев

Според него от ключово значение е дали ПП и Демократична България, след като имат повече депутати от ГЕРБ, ще използват този потенциал за разплитане на кризата.

"Правителство за зимата" е като "гадже за лятото" - възможно, но несериозно. Проблемите пред обществото ни са твърде много и твърде сериозни, някои нямат краткосрочни решения. Нужно е детайлно дългосрочно споразумение за политическите решения на тези проблеми. Говорим за политики, а не за хора" е най-глупавият подход към политически преговори, особено между партии, които си нямат доверие. Правителство е възможно само с личности, които са приети от всички участници в преговорите - от премиера до зам.-министрите.

Евродепутатът призова "Демократична България" да си даде сметка, че гражданите възприемат обединението като едиина формация. Според него не е никак случайно, че непартийни фигури с предходен авторитет и лична история печелят преференциите на избирателите. "Бъдещо общо ръководство трябва да си направи изводи от това", заяви още Радан Кънев

"Кризата у нас, невъзможността за съставяне на кабинет се дължат на неразрешени въпроси от миналото. Политиката ни е обърната назад, в голяма степен поради липсата на Върховенство на правото, законност, която да се заеме с корупцията в миналото. Управлението трябва да бъде обърнато напред, в т.ч. да гарантира ниски или нулеви нива на корупция в бъдеще", обобщи той.