Радан Кънев за протестите: Конфликт на икономически интереси

Интересът на зърнопроизводителите не съвпада с обществения, а слънчоглед се внася у нас много преди войната, заяви евродепутатът

Новини
13:59 - 19 Септември 2023
2258
Радан Кънев за протестите: Конфликт на икономически интереси

Евродепутатът ни Радан Кънев взе отношение по темата с протестите на зърнопроизводителите и вносът на стока от Украйна. 47-годишният софиянец използва профила си във Фейсбук, за да изрази позицията си.

"Факти по кризата със зърнопроизводителите, отвъд обиди, заклинания и фалшиви новини:

1. Въпросът се свежда единствено до слънчогледа. Останалите зърнени култури са експортни, търгуват се на световни борсови цени и вносът от Украйна е незначителен, без отношение към цената, на която българските производители изнасят или продават у нас.

2. Няма никакви данни житото от Украйна да е опасно или недопустимо за внос. Проверките на българските власти показват обратното. А и количествата са незначителни.

3. Слънчогледът у нас е стока, която се произвежда в значителни количества, но и много се внася - традиционно от най-големия световен производител - Украйна. И се внася много преди войната.

4. България има много значителна маслопреработвателна промишленост - олио, биодизел, индустриални масла. Нейният интерес е на пазара да има максимална конкуренция и ниски цени. Това е и интересът на битовите потребители на олио - но олиото на българския пазар е много, много малък дял от общата продукция на преработвателите ни. Те работят предимно за износ, предимно за пазарите на ЕС.

5. Интересът на зърнопроизводителите и преработвателите е противоположен. Производителите искат - естествено - високи цени и затруднен внос.

6. Доколкото слънчогледът е също борсова стока с международни цени, българските преработватели намират начин да се снабдяват, ако цените на българските производители са твърде високи. Естествено, всеки дефицит вдига цените на продукцията, цените на дребно у нас и намалява износа.

Накратко това звучи съвсем просто - един естествен конфликт на икономически интереси, в който интересът на зърнопроизводителите не съвпада с обществения. Има обаче немаловажен детайл - украинските производители не са длъжни да спазват всички екологични изисквания в ЕС. Затова и в мирно време стоката им се обмитява на влизане в Европа.

Тук правителството ни и ЕК са длъжни да осигурят баланс. Това е отчасти постигнато с допълнителни помощи и временна отмяна на някои екологични изисквания.

Това е доста тесният терен за преговори. Всичко друго са откровени лъжи, пропаганда и политически рекет".