Радан Кънев: За скъпия ток е виновен „Газпром”

Общество
11:03 - 24 Септември 2021
2406
Радан Кънев: За скъпия ток е виновен „Газпром”

Радан Кънев даде свое обяснение за скъпата цена на тока у нас, която подскочи заради скока на газа. Според синия евродепутат причината е в манипулациите на руския гигант „Газпром”, който е основен доставчик на синьо гориво в Европа, .

Ето какво пише Кънев:

Най-важното - резкият скок в цената на електричеството се дължи преди всичко на цената на природния газ (в т.ч. пазарна манипулация на „Газпром”, който, за огромно съжаление и с българска помощ, все още има господстващо положение на пазара на ЕС) и на въглеродните емисии.

Зелената енергия не ползва газ и не плаща емисии - тя няма отношение към новите цени. Зелената сделка има за цел по-голям дял зелена енергия, повече енергийна независимост на фирмите и домакинствата, по-малък дял изкопаеми горива - газ, който е с изключително нестабилна цена и въглища, които отделят много емисии.

Зелената сделка няма отношение към цената на газа, освен с един свой крайно съмнителен, и от екологична, и от икономическа глаедна точка, компонент - замяната на въглищата с газ в много европейски държави.

Разумната държавна политика е точно предложената от Борислав Сандов - постепенно и плавно преминаване от въглища към зелена енергия и системи за съхранение на енергията, без крупни инвестиции в газови мощности.

(Аз, за разлика от него, бих отбелязал и непреодолимата роля на ядрената енергетика в българската енергийна система, поне до достигане на голям технологичен пробив, какъвто засега няма)

И нещо много важно, което забелязах, че видни "експерти" премълчават - или от страховито незнание, или защото просто лъжат публиката - търговията с емисии не е елемент на Зелената сделка.

Зелената сделка беше приета през 2019/20г., а системата за търговия с емисии (ЕТС) е в сила от 2005 (!)г., преди приемането на България в ЕС.

Забраната за финансиране на въглища с държавни помощи (което държи цената на тока от въглища сравнително ниска за сметка на данъкоплатците) от 2025г. е влязла в сила окончателно през 2017 г. след над 4 г. преговори, за които българските правителства никога не намериха за нужно да информират обществото.