Радан разкри 5 нагли лъжи, които стават "истина" по Гьобелс

Евродепутатът обяснява дали руският газ е евтин и дали големи газови компании правят "шмекерии"

Новини
14:15 - 25 Август 2022
4341
Радан разкри 5 нагли лъжи, които стават "истина" по Гьобелс

Евродепутатът Радан Кънев разкри в социалните мрежи 5 нагли лъжи, които се превръщат в ''истина'' по Гьобелс. Той обясни основните "опорки" и лъжи в публичния дебат за руския газ, манипулиращи общественото мнение.

Ето какво написа бившият тъмносин лидер:  

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:

- България е прекратила договора с #Газпром

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

- Европа плаща газ в рубли

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

- България е силно зависима от газови доставки

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава "Топлофикация", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.