Радан ще спира Ердоган?!?

Евродепутатът от ДБ иска стопиране на предприсъединителните фондове за Турция

Актуални новини
14:59 - 17 Октомври 2019
2322
Радан ще спира Ердоган?!?

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви на профила си във фейсбук, че ще подкрепи санкции срещу Турция заради войната, която Реджеп Ердоган започна срещу кюрдите в Сирия.

Ето как се мотивира Кънев:

"Има случаи, в които моралните съображения и хладната преценка на интереса водят в една и съща посока. Такъв е случаят с турската инвазия в кюрдските райони на Сирия и реакцията на ЕС.

Сирийските кюрди бяха ключови съюзници на цивилизования свят във войната с ИДИЛ. И тяхното отношение към човешките права, демокрацията и религиозната толерантност, положението на жените в обществото, е много по-близко до нас от това на всеки друг участник в Сирийската гражданска война.

С включването на паравоенни групи и целенасочените екзекуции на цивилни, режимът на Ердоган все повече заприличва на самата Ислямска Държава. От друга страна, интересът на България, а и на цяла Европа, е в Близкия изток да се възстанови мирът и бежанците да се върнат в домовете си. Инвазията на турската армия и на паравоенни терористични групи е фактор в обратната посока.

Ердоган може да бъде спрян. Но за целта е нужна единна и категорична икономическа санкция от целия ЕС. Скандалната подкрепа за Ердоган от Орбан и лъкатушенето на Бойко не помагат нито на мира в Сирия, нито на сигурността по границите на ЕС.

В предстоящите дебати и гласувания в ЕП ще подкрепя линия на спиране на предприсъединителните фондове и категорично предупреждение за замразяване на митническия съюз".