Радан зове за край на енергийната зависимост от Кремъл

Актуални новини
09:48 - 21 Март 2022
1977
Радан зове за край на енергийната зависимост от Кремъл

Евродепутатът Радан Кънев отправи задочен апел към властта у нас да използва момента с войната на Русия в Украйна, за да отърве страната от кремълската енергийна зависимост. В контекста на намеренията на "Дондуков" 1 да не води преговори с "Газпром" за доставки на газ, бившият лидер на ДСБ коментира така: 

"Вече 30г. (а в случая с Ostpolitik-ата на ФРГ - 50г.) енергийната зависимост от Кремъл се обяснява с прагматични съображения, отвъд история и идеология.

Сега е време, отново по съвсем прагматични съображения, тази зависимост да бъде рязко прекратена. И казвам прагматични, не защото няма морални - но повечето доставчици на петрол и газ имат спорен морален и геополитически профил. Европа няма достатъчни собствени ресурси, не и засега.

Инвестициите във ВЕИ и други нови технологии са решение, което дава и независимост, и добра цена, но не и достатъчно енергия за момента (а в тежкия транспорт засега изобщо не дават дори технологично решение).

Просто зависимостта от доставки от Русия се доказа като пряк и риск и за сигурността, и за икономиката ни. Не е като да не сме предупреждавали, но сега важни са решенията в бъдеще време".