Радев без вето за отпадането на машинното гласуване

Указът на държавния глава за промените в Изборния кодекс бе подписан днес

Политика
14:34 - 30 Юли 2019
3238
Радев без вето за отпадането на машинното гласуване

Президентът Румен Радев няма да налага вето на изборните правила, с които отпада машинното гласуване за местните избори. Указът на държавния глава за обнародване на промените в Изборния кодекс е подписан днес.

По време на разгорещените дебати, в които ГЕРБ настоя за отпадане на електронния вот, а БСП се включи в хора "за" този тип гласуване, накрая бе постигнат компромис от първоначалната идея и машинното гласуване отпадна единствено за местните избори. На машини обаче ще можем да гласуваме на президентските, парламентарните и вота за Европейския парламент.

Преди около 20 дни президентът много остро разкритикува управляващите, че премахват машинното гласуване, като го обвърза с честността на вота. "Искам изборите да са прозрачни и честни и призовавам правителството да изпълни решението на парламента да осигури машини за машинно гласуване България процентът на недействителните бюлетини е над 6%.

"Машинното гласуване трябва да бъде гаранция за вота на българите. Докато не снижим влиянието на субективния фактори, докато има в "Ютюб" клипове на партийни събрания, където се вижда как партийни ръководите показват как да се произвеждат недействителни бюлетини, как да се фалшифицират избори, докато партиите издигат такива хора за кметове, аз ще продължават да настоявам за машинно, електронно дистанционно гласуване", атакува тогава Румен Радев.