Радев благодари на президента на Индия за освободения българския кораб "Руен"

Тази година се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави

Общество
11:00 - 20 Март 2024
948
Радев благодари на президента на Индия за освободения българския кораб "Руен"

В телефонен разговор с президента на Индия Драупади Мурму държавният глава Румен Радев изрази признателността на страната ни и на българския народ за високия професионализъм на индийските военноморски сили, които на 16 март т.г. освободиха похитения от пирати търговски кораб „Руен" и членовете на неговия екипаж, сред които и седем български граждани, съобщиха от президентството.

Президентът Радев оцени високо подкрепата на индийската страна, както и смелостта на военнослужещите, участвали при спасяването на моряците и освобождаването на кораба. „Индийските военноморски сили демонстрираха значимата роля на Индия за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона", заяви българският държавен глава. Двамата президенти се обединиха в оценката си, че спасяването на похитения „Руен" укрепва дългогодишното приятелство, което двете държави са изградили.

През настоящата 2024 г. се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индия. Президентът на Индия Драупади Мурму отправи покана към президента Румен Радев да осъществи посещение в Индия в удобно за двете страни време, за да бъде отбелязана годишнината и да се очертаят перспективите за последващо развитие на двустранното сътрудничество. В телефонния разговор и двамата държавни глави отбелязаха потенциала за надграждане на партньорствата в редица сфери от взаимен интерес.