Радев: Ботев е казал всичко за нас

Президентът е на честванията във Враца

Актуални новини
22:55 - 01 Юни 2019
1645
Радев: Ботев е казал всичко за нас

"Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас "свестните считат за луди". Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода и го е доказал със съдбата си. Затова и днес сме тук, пред паметника на Ботев“, заяви във Враца президентът Румен Радев.

Държавният глава напомни, че няма по-силен, по-вдъхновяващ знак на преклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички притихват в общност на размисъл и смирение.

"Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция“, каза още той и подчерта, че свободата е битка, позиция, отговорност, а често и саможертва. Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват. Ние, съвременните българи, имаме тежък дълг – ние сме в дълг към онези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Онези немили-недраги, които бяха в емиграция, отхвърлени често дори и от свои, но сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията – независимо дали далеч от родината или вътре в себе си“, заяви Радев.