Радев чете Малкият принц на деца от Македония

Комшийчетата рисуваха картина пред Народния театър

Балкани
15:06 - 04 Юли 2023
2489
Радев чете Малкият принц на деца от Македония

Президентът Румен Радев прие 30 деца от Северна Македония и България, които преди това рисуваха заедно картина пред Народния театър.

Срещата, продължила почти час, започна с откъс от книгата „Малкият принц“, който президентът прочете на децата. След това я подари на най-малката участничката сред художниците, съобщават от пресслужбата на президента.

,,Платното е с размер 5 на 6 метра и изобразява мечтаното единство между Северна Македония и България", каза по-рано пред БТА Славчо Неделковски, директор на детското художествено студио "Св. св. Кирил и Методий” (Битоля). На платното са изобразени фигурите на момче на фона на флага на Република Северна Македония, което подава ръка на момиче, зад което е нарисувано българското знаме.

"Картината отправя единно послание „Изкуството не познава граници – нека не ги градим!“. И това е универсално послание за оцеляването на човечеството като цяло‘‘, каза Неделковски. ,,Художници от цял ​​свят, и особено в този конкретен случай от двете страни на границата на съседните държави, трябва да творят без политика и партизанщина. Техният неспокоен дух е преди всичко либертариански. Не трябва да позволяваме той да бъде впримчен в лабиринта на политиката. И ние изпращаме това съобщение и говорим силно и ясно. Още повече че посланието е по-ясно, когато идва от млади визуални артисти и таланти. Те са нашето бъдеще. За всичко останало можем да имаме собствено мнение, но за радостта им днес няма място за дискусия‘‘, добави той.

Това е третата подобна среща на художници от двете страни в рамките на кампанията "От двете страни на границата".