Радев: Да не спекулираме с инфлацията, служебният кабинет помогна на бедните

Мерките са измислени набързо, хората са притиснати от високите цени, контрира Герджиков

Топ
20:36 - 18 Ноември 2021
1620
Радев: Да не спекулираме с инфлацията, служебният кабинет помогна на бедните

Драстичен скок в цените на тока и инхфлацията, затворени бизнеси, скъпи горива, високи цени и сметки - това бе една от най-конфликтните теми на кандидат-президентският дебат, по които кръстосаха шпаги Румен Радев и Анастас Герджиков.  

Не бива да спекулираме с инфлацията, тя се вихри навсякъде по света, даде пример държавният глава. Преди нас има доста страни. Инфлацията е породена от цените на тока и горивата, добави той.  

Не намерих ваш спасителен план, чух за такъв, обърна се той към Герджиков.

"Още от януари започна увеличението на цените, а през септември вече бе напълно ясно. Тогава при актуализацията на бюджета можеше да се осигури ресурс за бизнеса. Ако не бяхте забавили плана за възстановяване или бяхте поискали нотификация по-рано, можеше сега да се дават помощи на фирмите. Сега, ако съм фирма, имам вариант или да фалирам или да увелича цените за потребителите. Пълен крах е това. Българският бизнес загива в момента", атакува Радев и неговото служебно правителство проф. Герджиков.

Служебният кабинет даде най-голямата компенсация в Европа - 110 лв., а за малките 140 лв. Да тези пари трябваше да бъдат намерени, но да припомня, че в България има бедни хора и те си получиха парите още през септември - 50 млн. лв., януари ще получат още толкова", репликира Радев.

"Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара, да спрем износа, да осигурим помощта навреме. Тези пари, за които говорите, бизнесът не ги е получил. Бизнесът казва, че след два месеца ще е фалирал. Битовите потребители от 1 януари ще усетят цената на тока, но вече усещат вдигането на хляб, олио и другите стоки. Както изпуснахте нещата с COVID, това става и сега. След три месеца ще видим фалиралите предприятия и ще се хванем за главата", продължи да атакува Герджиков.

Парламентът се съпротивляваше на актуализацията, защити се Радев.

"Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ. България има излишък на елктричество. Проблемът е в предишните управляващи", отвърна му Радев и обясни, че е нужен парламент за законови промени.

"Парламент няма, защото два пъти не се справихте да съставите правителство. Казахте че не искате да сте инженер на правителство, но вие направихте така, че партиите да не се разберат и два пъти назначихте служебен кабинет", отвърна му Герджиков.