Радев е 100% "за" интеграцията на Черна гора в ЕС

Президентът работи за по-активен обмен между София и Подгорица

Свят
13:56 - 11 Юли 2022
1817
Радев е 100% "за" интеграцията на Черна гора в ЕС

Споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Черна гора. Държавният ни глава посочи, че е в страната, за да потвърди категоричната подкрепа на България за Черна гора по пътя ѝ към Евросъюза.

„Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. Със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Високата подкрепа на черногорските граждани за членството в ЕС е най-сигурният гарант за успеха по този път и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на европейска интеграция”, отбеляза Радев.

Той изрази надежда, че пътят към реформите ще бъде ускорен. „България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси - не само в процеса на присъединяване, но и след това. За пълноценната интеграция в Европейския съюз”, каза още държавният ни глава.

Важно е да насочим средства за сигурност, коментира още той. "Не само трансграничните проекти са важни, но и локалните. Много по-добра шосейна връзка с нашата страна ще доведе до по-близки взаимоотношения между България и Черна гора, включително за обмен на зърно и риба, например", отбеляза още държавният глава. 

При предишното му посещение в Подгорица той е говорил за перспективата за високоволтов кабел между Италия и Черна гора. А проектът вече е факт.

"България изнася около 2000 мегавата на ден, а наш ток може да тече по този кабел. Говорим за активна европейска политика с местен акцент така, че заедно да постигаме по-добри цени и условия", коментира още Радев. 

От своя страна, черногорският му колега Мило Джуканович коментира, че е важна подкрепата на България за евроинтеграцията на страната.