Радев: Едно правителство на малцинството е рисково и изисква политическа смелост

Поне 120 000 граждани на РСМ са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи, заяви президентът

Икономика
18:42 - 02 Юли 2024
1591
Радев: Едно правителство на малцинството е рисково и изисква политическа смелост

"Знаете, че през последните години изградихме отлични отношения на най-високо политическо ниво с Гърция и това ни помогна да активизираме редица важни икономически проекти. Проблемът е, че не можем да извлечем максимума от тези отлични отношения. С Кириакос Мицотакис обсъдихме, че спешно трябва да активизираме работата по проектите", заяви президентът Румен Радев след срещата си с Мицотакис.

По повод терминала за втечнен газ, той уточни: „Има технически проблеми все още, които се отстраняват, но най-късно октомври той трябва да заработи. Знаете, участваме в него с 20%.“

За предстоящото гласуване на проектокабинета на ГЕРБ, президентът подчерта: „По време на консултациите пред всяка партия повдигах въпроса за предложението им за формула за съставяне на кабинет.

Аз не съм изненадан от това предложение на ГЕРБ, защото по време на консултациите с тях на моите въпроси те изразиха разочарованието си, че не могат да предложат правителство заради липсата на подкрепа от партиите. Аз посочих, че има правителства на малцинството по света. Това обаче изисква отговорност и политическа смелост.

Нормално е те да предложат такова правителство. Да, носи рискове и е нещо ново за нашата политическа система. Изисква отговорност и политическа смелост. Зависи от реакциите на партиите в парламента – дали ще се поеме подход за решаване на някои най-важни задачи или ще се отива отново на предсрочни избори.“

Той обяви, че ще присъства на гласуването.

„За огромно разочарование държавното ръководство на РСМ не е готово за поста по много причини. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно няма. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства не да се ревизира. Трябва познание и по конституционно право. Тяхната конституция защитава колективни права, а нашата конституция отстоява индивидуални права. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство – когато има изключения на съвета, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват.

Познания и по статистика трябва – това са всеизвестни факти, че поне 120 000 граждани на РСМ са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. Трябват елементарни познания по правата на човека – ние не бием хора с различна идентичност, не палим клубовете им, не ги държим далеч от администрацията. Има какво да научи това ръководство, готови сме да им помогнем. Подкрепяли сме РСМ по нейния европейски път и сме готови да окажем помощ там, където има липса на познания“, увери Радев.