Радев хули новите мерки

Президентът нямало какво да се оправдава за посланическите си решения, всичко било разписано по конституция

Политика
13:44 - 27 Ноември 2020
3947
Радев хули новите мерки

Новите мерки са пожарни и закъснели, като комплекс, кабинетът се опитва да внуши, че болните са виновни. Българите умират от лош стандарт на живот, от лоша профилактика, от много заболявания - затова апелирам да спазваме мерките, за да разтоварим колкото може повече българските лекари и медицински сестри, "които работят на предела на своите възможности". Призива отправи президентът Румен Радев в коментар за новата частична карантина.

Той разкритикува кабинета за това, че икономически, наред със здравните мерки, не се предвиждали. "Кога ще получат по 24 лв. на ден хората - евентуално след празниците, това не е сериозно", коментира Радев. 

Относно държавния бюджет, президентът заяви: "Той е разоряващ, след мен и потоп". Според него, този бюджет изобщо не е адекватен и показва ясно защо сме на последните места в Европа.

"Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения", каза Радев, според който бюджетът ще ни вкара и в дълбоки дългове. На въпрос ще наложи ли вето, държавният глава отговори, че никой президент не го е правил - това е инструмент на правителството, то трябва да мисли. Що се отнася до проекта за конституция, Радев определи случилото се за фарс.

"Премиерът използва Конституцията, за да остане още някой и друг месец, с една цел - те да правят изборите, по тяхната система", категоричен беше държавният глава. 

Според него, след като вече сме тръгнали по този път, трябва да видим устойчива македонска политика, която да показва изкореняване на омразата към България и антибългарските настроения, а не да се играе театър заради международна обстановка.

А по повод дипломатическите рокади и скандали, той не коментира защо е решил да не подпише за бившия външен министър Даниел Митов да стане посланик в Румъния, но напомни, че по Конституция няма какво да се обяснява на външния министър, но и добави, че президентството намалило политическата квота при посланиците ни и че залага само на хора, които "бранят българския интерес".

Снимка: Агнес Методиева