Радев и Герджиков срещу референдум за членството на Македония в ЕС (ВИДЕО)

Топ
20:35 - 18 Ноември 2021
4275
Радев и Герджиков срещу референдум за членството на Македония в ЕС (ВИДЕО)

Двамата кандидат-президенти Румен Радев и Анастас Герджиков се обединиха около тезата, че България може да даде зелена светлина за членството на Република Северна Македония в ЕС само ако западната ни съседка изпълни някои от основните критерии - а именно да спре езика на омразата срещу българите и да няма исторически претенции към нашата държава.

Според Анастас Герджиков Северна Македония трябва да спазва Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, като съседите ни спазват правата на българите, живеещи в Северна Македония, не използват езика на омразата и държавата не насърчава претенции срещу българската държава.

Историческата комисия не е историческа, тя е за образователни въпроси, уточни ректорът на Софийския университет и кандидат за държавен глава, подкрепен от ГЕРБ. Целта е да не допуска в учебниците в Македония да се изкривява историческата истина.  

Анастас Герджиков атакува Румен Радев, че няма ясна позиция по отношение на членството на Македония в ЕС и кога трябва да започнат преговорите. 

Моята позиция, е че няма да допуснем компромис преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции за спазване на правата на българите в Северна Македония и изразих тази позиция по време на заседанието на Европейския съвет в Любляна, контрира настоящият президент.

България не може да каже "Да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, преди да се спре системната дебългаризация в Македония и преди да се изкорени езикът на омразата в учебници, в надписите на музеите и в историческите книги, заяви Румен Радев по отношение на Скопие. 

Двамата кандидат-президенти обаче се обединиха, че не е нужно да се организира референдум у нас по въпроса за членството на Република Северна Македония в Евросъюза, тъй като българската позиция е обща, единна и ясна.