Радев и отломките от "Мултигруп" заедно срещу премиера

Президентът купонясва с любимата фирма на ГЕРБ "Минстрой"

Политика
21:23 - 13 Май 2022
12218
Радев и отломките от "Мултигруп" заедно срещу премиера

Президентът Румен Радев изненадващо гостува заедно с жена си Десислава на "Минстрой" по повод 70-годишният им юбилей. Сближаването е доста странно, тъй като компанията минаваше за любимка на ГЕРБ по време на дългогодишното управление на Бойко Борисов. Празникът беше отбелязан на пищна церемония, в която се включиха още вицепремиерите Гроздан Караджов и Борислав Сандов.

"Президентството е институцията, която пази демокрацията в България. Мислех дали да го кажа, но трябва да има диалог между работодатели, синдикати и правителството, защото иначе се излиза на улицата, а от това никой не печели", потвърди и собственикът и председател на Съвета на директорите на "Минстрой" Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на чудовището на прехода "Мултигруп".

"Прочетох, че премиерът Кирил Петков е казал, че едва ли не Русия плаща за протестите. Това не е възможно, това не трябва да се казва. Ние искаме диалог. Работодатели и синдикати са голяма сила и който не се съобразява с тях, го няма", изнагля Вълканов.

Той се обърна към управляващите и припомни част от исканията на работодателите - да им се върне част от надвзетите пари за ток, да имат спокойна работа и да не печелят на гърба на другите. "Без нас в тази зала и много други няма как да има държава, защото ние плащаме данъци и акцизи. Затова нека да има диалог, а не излизане на улиците", призова Вълканов.

Той припомни трудните времена на 90-те години, когато рудниците са затваряли, а миньорите са протестирали на улицата, което е донесло новото време пред публиката, състояща се още от енергийния министър Александър Николов, социалния Георги Гьоков, председателя на КЕВР Станислав Тодоров, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, на АИКБ Васил Велев, на БСК Добри Митрев, на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и основателя на синдиката Константин Тренчев, кмета на Бургас Димитър Николов и представители на минната индустрия.