Радев: Иде правителство, което ще работи за гражданите

Президентът представи нови идеи по Плана за възстановяване на България

Топ
14:46 - 03 Декември 2020
2775
Радев: Иде правителство, което ще работи за гражданите

Планът за възстановяване и устойчивост на България не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Той е огромна възможност за реализацията на България. Не само в икономиката, но и в човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Това заяви президентът Румен Радев по време на представянето на неговите предложения по Проекта на План за възстановяване и устойчивост на България. Предложенията са разработени в пряко сътрудничество с експерти в съответните области.

Радев обясни, че няма да дава оценка на плана на правителството, защото споделя както положителните оценки за него, така и критиките от различни организации и по нерационалното разпределение на средствата и в други моменти.

Интересът към този план показва, че той има капацитет да бъде реална основа за бъдещо развитие. Но гражданската амбиция се сблъска с наложената информационна и времева завеса от правителството, критикува Радев. Според него правителството ще наложи неговите предложения, затова той решил да представи своите предложения публично.

Каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект за обществото, докато не се смени модела на управление, не се установи граждански контрол върху работата на правителството, докато не се укрепи държавността и не се пресече злоупотребата, каза държавният глава. Процесите и силната гражданска енергия от това лято ми дават основание да вярвам, че към 2023 г., когато ще започнат плащанията по съответните проекти, ние ще сме успели да въведем и организационни и други промени, допълни той. Затова предложенията на президентската институция били стъпка напред.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани. Правителство, което с тези амбиции да направим така, че да разполага със съответните технологични инструменти и информационна база, че да взема научно обосновани решения на база на съответни анализи. Ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да ни водят към ясно и прозрачно разходване на средствата, коментира президентът.

Ако човешкият живот наистина е ценност, трябва да имаме такава система, която да позволява постоянен мониторинг върху всички фактори. Да насочим по-голямо внимание върху ранната диагностика и превенцията в здравеопазването. Образованието трябва да стане стратегическа национална цел, ако искаме България да върви напред. Не само образованието в училище, но и всички извънкласни дейности, даде примери Радев. 

Ако искаме да бъдем спокойни за бъдещето, трябва да решим фундаменталния въпрос за съхраняването на енергията, трябва да инвестираме много повече във водещи технологии, в развитието на човешкия фактор, допълни той. И обясни, че проектите са една стъпка в тази посока.

Едно от предложенията е за изграждане на Многофункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации. Става въпрос изцяло за извънкласни дейности, където ще се преподават природни науки, иновации, изкуствен интелект, роботика и други предмети, обхващащи технологиите. Всичко ще е безплатно за децата, разказа президентът. 

По принцип на Центъра за креативни технологии в Армения - хиляди деца идват безплатно, в извън училищно време, с изключително високо подготвени и мотивирани преподаватели, с добър интернет. Разликата от училище е огромна - компютърен дизайн, технологии, проекти. Самите преподаватели - една част бяха арменци, които работят в Силициевата долина и с удоволствие си вземат отпуск, за да се върнат и преподават на децата.

Президентът разказа, че отдавна се занимава с този център, опитал се е да осигури финансиране с външна помощ. Трябва да решим дали имаме амбиция да развиваме таланта на децата ни по този начин.

СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА