Радев иска повече власт : Какъв диктатор съм, като не управлявам?

Президентът даде отчет за апартаментите си

Политика
21:16 - 19 Април 2019
3703
Радев иска повече власт: Какъв диктатор съм, като не управлявам?

Президентът Румен Радев говори за актуалните политически събития пред водещия на "Панорама" Бойко Василев. Според държавния глава Консултативният съвет по национална сигурност се е провалил, защото управляващите не искат да делят власт с "Дондуков" 2.

Според държавния глава няма как обвиненията на Бойко Борисов за "пълзяща диктатура" да са верни, защото притежава твърде малко власт: "Властта в момента е Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и все пак диктатор. Освен ако г-н Борисов не иска да се дистанцира от собственото си управление. Целта ми е България да стане нормална, просперираща, европейска държава", каза президентът Румен Радев.

Генералът на практика призна, че е поискал чрез БСП контрола над антикорупционната комисия, защото се чувства изолиран от властта. "Имах квоти в КПКОНПИ и Комисията за конфликт на интереси, сега всичко е под контрола на управляващата партия. Трябва да има баланс на властите", сподели Радев.

"Няколко мои квоти бяха унищожени. Управляващите, които формират и разпределят бюджета, напълно капсулираха контрола. Резултатите са видими. Трябва всички електронни регистри да бъдат свободни за гражданите и разследващите журналисти. Това до момента не е направено - или от липса на воля, или от липса на желание", каза още той.

Президентът за "Апартаментгейт"

Радев даде "отчет" за собственото си имотно състояние на фона на вихрещия се скандал "Апартаментгейт":

"Обхватът над този скандал "Апартамент гейт" рефлектира пряко върху доверието у политиците, той уронва и нашия имидж. Искам да е абсолютно ясно - аз не колекционирам апартаменти - имам само едно жилище в кв. "Редута" в София и съм го придобил много преди да вляза в политиката", посочи Румен Радев.

Той призна, че е "придобил" жилище от фонда на Министерство на отбраната в Пловдив като полковник командир на авиобазата. "Няма нищо общо между социалната политика на МО и забогатяването с власт. Управляващите трябва да отговарят на въпросите как са придобити средствата за закупуване на жилища. "Апартаментгейт" трябва да има своите последствия. Това е вододел - дали ще останем общество, тънещо в разгул, или ще поемем по пътя на правова държава", отсече президентът.

"Искам само да ви кажа, че докато някои от днешните политици са трупали вече състояния от политиката в началото на прехода, аз съм живял 13 години в блокове до пистата. 24 часа в готовност за летене и след това - 10 години лашкане по квартири. Всичко е публично, всичко ми е абсолютно видно, това е описано точно и ясно в моята имотна декларация" посочи президентът.

За евроизборите...

Държавният глава беше запитан от Бойко Василев дали прелива рейтинг на БСП за предстоящите евроизбори и ще остане ли на надпартийни позиции в надпреварата за Брюксел.

"Няма как да застана от страната на една партийната барикада (БСП), няма основания за такива тълкувания. Самият факт, че освободих г-н Христов, означава, че нямам партийни увлечения. Президентът не е и не може да бъде опозиция, но съм ценностна опозиция заедно с хората, които не одобряват законодателната и изпълнителна власт", каза Румен Радев. 

"Аз имам основен интерес в изборите - те да бъдат прозрачни и честни, защото са фундамента на демокрацията. Затова призовавам правителството да изпълни решенията на НС и кодекса и да осигури машините за тези избори", коментира още генералът.

... и за отношението си към Русия

Защо при всеки по-деликатен въпрос заставате най-близо до руската позиция, попита водещият Бойко Василев. "Мисля, че се ръководя и съм доказал досега - от българския национален интерес и международното право. Големият въпрос пред външната ни политика е да остоява българския национален интерес. Нашите политици винаги трябва да отчитат, че най-голямата им отговорност е пред българския народ и всяко незачитане означава подмяна на демокрацията. Що се отнася до общата ни политика в НАТО и ЕС трябва да правим така, че нашият интерес също да се отчита, както процедират Германия, Италия, Австрия", отговори президентът.