Радев иска промени в Конституцията

Президентът обсъди проблемите у нас с Правния си съвет

Политика
17:25 - 05 Август 2020
3530
Радев иска промени в Конституцията

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви Румен Радев по време на заседание на правния съвет към президента, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

На срещата бяха обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също бяха обсъдени от президента Радев и членовете на Правния съвет.

Както Lupa.bg писа точно ден след извънредната конференция на ГЕРБ, на която премиерът Бойко Борисов се опита да сплоти партията си, държавният глава Румен Радев прави нов ход в посока към властта. Утре в 10 ч. сутринта в Дом 1 на Резиденция „Бояна“ той и Стратегическият съвет към президента ще представят първата част от проекта за Национален стратегически документ. Тя е наречена „Диагнозата”.