Радев: Кабинетът да не се крие зад парламента за Македония

Най-важно е да актуализираме двустранния протокол между София и Скопие

Топ
10:31 - 22 Юни 2022
1785
Радев: Кабинетът да не се крие зад парламента за Македония

Българските политици да не бързат да обявяват историческа победа за Северна Македония, тъй като френското предложение е само преговорна рамка. Най-важното е да бъде осъвременен двустранният протокол между България РСМ, който ще позволи да бъдат защитени правата на нашите сънародници в западната ни съседка.

Това обяви в Пловдив президентът Румен Радев, който с Илияна Йотова участват в конференция на ПУ "Паисий Хилендарски" за преподаването и съхранението на българския език. По думите му истинската защита на българските интереси, на културно-историческото ни наследство, на промяната на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите зависи от съдържанието на този двустранен протокол.

Той е наш ангажимент. Изработва се от нас заедно с РСМ и се залагат като неразделна част от преговорната рамка. Именно чрез него ЕС ще следи какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговорите. Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно и не дава достатъчни гаранции за нашия интерес", посочи Радев.