Радев към Бойко Василев: Ако правя партия, вие първи ще разберете

Не освободих Калоян Методиев заради празненството на социалистите, обясни президентът

Топ
21:32 - 13 Ноември 2020
4158
Радев към Бойко Василев: Ако правя партия, вие първи ще разберете

Ако се наложи да правя партия, вие първи ще разберете. Това обеща на водещия на "Панорама" Бойко Василев президентът Румен Радев тази вечер.

На въпроса дали все пак ще направи политическа организация, държавният глава отвърна, че това зависи от обстоятелствата, но при всички случаи това няма да се случи сега. 

Подкрепям всяка партия, която поставя България на първо място, подчерта президентът.  

Моята партия е тази на патриотите, родолюбците и демократите, обясни Радев. И допълни, че среща тези хора на площадите.  

На въпрос дали е в конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова, Радев отвърна, че по време на болестта й са се чули и й е пожелал бързо възстановяване. 

Независимо каква е следващата управленска конфигурация, тя няма да работи за народа, ако с обединени усилия не сменим не просто партията, а модела на управлението, допълни той. И цитира, че всяка олигархия се стреми да се възпроизвежда не само във властта, а и когато дойдат други политически конфигурации в управлението.

Причината да се разделя с Калоян Методиев не е празненството на социалистите. Освобождаването му е резултат от общата ми оценка за неговата работа, коментира Радев по повод бившия шеф на кабинета си.

Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига. Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена. Но българските социалисти издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на корупцията и беззаконието. И аз отстоявам това, а те ме подкрепят, коментира държавният глава.

Убеден съм, че промяната в България не е възможна без хората отляво, допълни той.

В тази ситуация развитието на кризата с COVID-19 ще зависи много повече от отношението на хората, отколкото от действията на правителството, коментира Радев.