Радев към ботевградчани: Свободата не се дава даром

Президентът взе участие в тържествата, посветени на Освобождението на града

Новини
14:40 - 29 Ноември 2019
1372
Радев към ботевградчани: Свободата не се дава даром

"Руско-турската война от 1877-1878 г. предначерта пътя на нашето отечество. Но 142 години след онези знаменателни събития сме призвани не просто да почетем поредната дата в историческия календар, а да потърсим в нея свой съвременен нравствен ориентир." С тези думи се обърна президентът Румен Радев към ботевградчани на тържественото отбелязване на празника на града и 142-ата годишнина от неговото Освобождение.
 
Държавният глава подчерта, че „чиста и свята република“ не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията и непримиримост. Президентът припомни подвига на възрожденците, отхвърлили мрака на робството и завещали на народа ни своя стремеж към свобода, справедливост и човешко достойнство.

"Свободата никога не е била получавана даром, а е „зачената с делото на многобройните възрожденци и революционери, с подвига на опълченците и доброволците, за да изгрее с братската саможертва на руските войници и офицери“, каза Радев. 
 
Румен Радев поздрави жителите на града и местното ръководство за това, че обединени градят настоящето, въпреки предизвикателствата, и гледат уверено в бъдещето. „Защото имате здрави темели, защото зад вас е духът на онези непримирими възрожденци и това е най-важният урок, който завещавате на бъдещите поколения – да бъдат решителни, да не се огъват пред трудностите – днес и в бъдеще“, посочи още президентът.
 
Държавният глава положи цветя и отдаде почит пред паметниците на Христо Ботев, Васил Левски и пред паметника на Свободата.