Радев към БСП: Вземете властта и вас ще критикувам

Политика
12:53 - 29 Септември 2020
3688
Радев към БСП: Вземете властта и вас ще критикувам

Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела. Когато БСП вземе властта, и тях ще критикувам. Така президентът Румен Радев коментира спекулациите, че има разрив между него и представители на левицата.

„Моите критики са към тези, които управляват, когато управляват неефективно и когато ни управляват и разпиляват ресурсите не в интерес на народа. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела“, посочи Радев.

На въпрос ще се кандидатира ли за втори мандат, Радев посочи: „Много време има и всеки ден е важен“.

„България е вече в криза – политическа, социална, икономическа и здравна. Най-голямата криза е управленската. Това е криза на едно управление, което е изчерпано откъм доверие и капацитет. Това е управление, което ежедневно ни тласка към безпътицата. Управление, благодарение на което България пропада и става негативен герой с световното медийно пространство и губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Краят е с незабавни честни, прозрачни избори, дебат за почтеност в политиката и дебат за нов обществен договор, който да върне доверието на хората и да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление“, допълни той.

Най-голямата партия с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото в България като предложение за конституция, аз избрах другия подход, каза още президентът Румен Радев след срещата си с ръководствата и представителите на научни звена на четири института.

"Подкрепям госпожа Нинова в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. Неведнъж съм го казвал - без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява", подчерта президентът.

"Вече коментирах освобождаването на Калоян Методиев. Няма какво да кажа повече. Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да разпиляваме с каквито и да са кадрови въпроси. Няма как да има различие. Всеки един в Президентството спомага за реализацията на моята политика. Що се отнася до конституционните промени и това, че те първо трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате как най-голямата партия с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото в България предложение за Конституция. Аз избрах другия подход", каза Радев.

"Моят път е първо разговор с академичната общност, за идентифициране на проблемите. Разговор с неправителствени организации и граждани, които ги направих публично пред вашите камери за това как вижда обществото необходимостта от тези промени. Разговори с експерти и с всички институции. На следващия етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям да може да мине през парламента. Стигнахме един друг етап на обществено развитие, заради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам, че в момента имам някакво основание да внасям моите предложения за промяна в конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори, и може адекватно да разгледа тези промени", добави той.

Зеленият пакт е надежда за българската наука. Всички виждат главно енергетиката, но "зелената сделка" не е само енергетика.

Искам да пожелая на всички ваши учени все така неотклонно и с висок дух да продължавате да работите за бъдещето на България, пожела държавният глава.

Президентът Румен Радев посети Института по молекулярна биология към БАН. Държавният глава се срещна с ръководствата и с представители на научни звена на четири института, които работят по общ проект.

Снимка: Агнес Методиева

На снимката: Държавният глава с микробиолога доц. Андрей Чорбанов