Радев кани днес Рая Назарян, прослушва я за премиер

Не е имало президентски представител на наша сбирка, заяви Тошко Йорданов

Политика
12:19 - 05 Август 2024
2898
Радев кани днес Рая Назарян, прослушва я за премиер

Президентът Румен Радев ще покани председателя на парламента Рая Назарян още днес, за да разговаря с нея за бъдещия служебен кабинет. Това стана ясно на срещата с ИТН, които върнаха третия мандат неизпълнен. 

В края на срещата, държавният глава заяви: "Предстои да назнача служебно правителство. Списъкът с възможните премиер става още по-къс и разбира се частично се обнови с избора на Рая Назарян за шеф на НС. Само с нея не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да разбера нейните виждания. Ще се чуя и с всички други, въпреки че сме говорили вече", каза Румен Радев и припомни предишните откази на част от хората в списъка. 

"Ще се придържам към Конституцията, но последните промени в нея драстично ограничиха периметъра ми на действие. Много сайтове разпространяват клюки. Искам да ви питам пред всички и да ви помоля да дадете повече информация дали представител на президентската институция е участвал във ваши сбирки или срещи с други партии?", попита представителите на ИТН Радев. 

Тошко Йорданов категорично отрече да е имало такова нещо. 

Миналата седмица ИТН проведе преговори с всички парламентарно представени партии, както и с независимите депутати. Партията получи подкрепа за програмата си само от БСП и няколко безпартийни народни представители. 

ИТН проведе и една тайна среща в НДК, където пристигнаха представители на всички парламентарни групи, освен тези на ГЕРБ и ДПС, които не бяха поканени. Оттам тръгна и твърдението, че участниците в разговорите са обсъждали как да свалят Рая Назарян от председателския пост, за да може да сложат техен човек, който да бъде избран от президента за нов служебен премиер.