Радев: Купуването на вот делегитимира институциите, още преди да са избрани (НА ЖИВО)

Общество
14:24 - 09 Октомври 2024
4179
Радев: Купуването на вот делегитимира институциите, още преди да са избрани (НА ЖИВО)

Държавният глава Румен Радев провежда среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота.

"Ежедневно сме заливани от информация и сигнали, включително и към президентската институция, за купуване на вот преди предстоящите избори.

Подобни действия дискредитират не само самата идея за демокрация, но и делегитимират институциите още преди да са избрани. Появиха се характерни имена и прякори, злощастно известни от недалечното ни минало.

Споделяте моето убеждение, че нито един сигнал за купен и контролиран вот не трябва да остава без отговор. В тази връзка вярвам, че се предприемат необходимите действия. Очакваме борбата с купен и контролиран вот да не се свежда само до дилърите на гласове, да се обърне внимание и по-нагоре - до тези, които раздават парите", каза държавният глава.

Станахме свидетели на много активни коментари в социалните медии по отношение на лица, които бяха изведени и участват в купуването и продаването на гласове. За всеки един сигнал се почват незабавни действия", заяви Атанас Илков - министър на вътрешните работи. Резултатът се докладва на прокуратурата.

"Станахме свидетели на имена, прякори или псевдоними. В тези сигнали нямаше никакви факти по отношение на купен вот. За по-голямата част от лицата имаме предприети действия, така че ние не сме чакали някой през социалните мрежи да ни подаде сигнал". Нашата работа ще бъде затруднена в следствие на тази публичност, добави Илков.

"Тази сутрин сигналите, които са получени до 09.00 часа са 89, съпоставими с 85 от предишните избори. Досъдебните са 42. Като към този период на предходния са 40. Предупредителните протоколи са 336 спрямо 262 от предходните избори. 128 са специализираните акции към днешна дата. Т.е. всичко това, което ние заявяваме в публичното пространство, то е материализирано във всички тези цифри".

Илков допълни, че не робува на цифри, но това е начинът, по който може да се покаже действителната ситуация. Акцентира върху това, че цифрите са във възходящ ред спрямо изминалите избори.