Радев, ликувай: Любимите на президента изтребители "Грипен" все пак идват

Само Швеция и Франция се отзовали на поканата за лизингови самолети, "рафалите" обаче са петорно по-скъпи

Политика
15:00 - 11 Октомври 2022
7047
Радев, ликувай: Любимите на президента изтребители "Грипен" все пак идват

България избира между шведски изтребители "грипен" (на компанията "СААБ") или френски "рафал" (на "Дасо авиасион"), които да вземе на лизинг, докато дойдат първите поръчани и платени американски F-16. Това разкри командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев, близък приятел и колега на президента Румен Радев. Миналата седмица служебният военен министър Димитър Стоянов обяви, че оферти от България за получаването на бойни самолети на изплащане са били изпратени и към Холандия, и към Италия. Днес обаче Русев разкри, че двете страни са отказали. Така в битката за изтребители влизат френските и шведските. За радост на Румен Радев. Ето защо:

Проста сметка обаче показва, че най-вероятно ще се стигне до договарянето на шведските машини - заради които държавният глава бе обвинен в тежък лобизъм още в първата година от първия си мандат на "Дондуков". Скандалът стигна дотам, че ГЕРБ многократно питаха Радев каква комисиона е взел за рекламирането на "грипените" и по-късно процедурата бе спряна, за да се върне страната към договарянето на ескадрилата от щатски самолети F-16 Block 70.

Справка на Lupa.bg разкрива, че към момента един чисто нов "Rafale" на френската компания се търгува за между 110 и 180 милиона долара, докато цената на четвъртото поколение шведски изтребители е около 30 до 40 милиона долара, в зависимост от въоръжението и предоставените пакети, включително за обучение на пилотите.

Още през април тази година медията ни отправи питане до централата в Стокхолм заради безпрецедентното забавяне на доставките на първите F-16 у нас. И получи отговор, че ако страната ни през 2017 г. е подписала със "СААБ", вече е щяла да има на пълно въоръжение осем броя "грипени".

Факт е обаче, че сега "СААБ" отново влиза "в играта" и е твърде възможно допълването на ескадрилата с нови бойни единици за нуждите на Военновъздушните сили да се осъществи точно с тях, а не с нова поръчка на американските машини. От БСП вече възразиха и срещу плащането на още на 1 милиард долара за завода в Южна Каролина, и за нови "грипени".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев също изненадващо се обяви срещу нов транш към САЩ за още осем изтребители. А системният му отказ да коментира фигурата на Румен Радев, въпреки тежкия разрив в отношенията, настъпил между "Дондуков" 2 и "Чаталджа" 3 - където е централата на ПП, буди недоумение от седмици.

Мълви се дори, че двамата са водили интензивни разговори за състоянието на ВВС и парите, нужни за оздравяването на армията, а държавният глава успял да го убеди в ниските разходи за Грипен - точно, каквото всеки финансов министър би искал да чуе. 

Иначе ген. Русев смята, че сега работещите на въоръжение съветски МиГ-29 са в добро състояние, но без необходимите ремонти за удължаване на ресурсите им чрез полските заводи, ВВС няма да се справят, дори с придобиването на т.нар. междинни лизингови самолети.