Радев: Липсата на морал в управлението изкара хората на улицата (ВИДЕО)

Политика
09:19 - 02 Септември 2020
3357
Радев: Липсата на морал в управлението изкара хората на улицата (ВИДЕО)

И аз не съм във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка. Но както мен, така и вас, българските граждани са избрали, за да ги представляваме и решаваме проблемите им.Това заяви президентът Румен Радев в парламента, след като ГЕРБ напусна пленартата зала преди речта му.

Това напускане е показателно защо хората са днес на улицата, заяви държавният глава. 

Оставките са неизбежни, а по-лошото от липсата на доверие в парламента, е липсата на достойнство, отсъди държавният глава. Според него хората са излезли от хипнозата и са преодолели страха.

„Призовах парламента като централен орган на държавната власт към действия за постигане на важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат едно след друго българските села“, каза още държавният глава.

Той посочи, че парламентът е загубил доверие.

„Има и нещо по-разочароващи от загубата на доверие и то е загубата на достойнство. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя, отсече Радев.

„Очакваме българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя. Да не подменя обществения дневен ред. Да не скверни парламентаризма с предложението за нова Конституция и ВНС, които имат за цел единствено спасяване на днешното правителство. Това само продължава агонията и подклажна гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението“, каза още Радев. Той посочи, че сред причините са разрушаването на устоите на държавността и корупцията.

Държавният глава разкритикува и евентуалната идея за експертен кабинет.

Нека новата зала е в полза на мъдри решения за българския народ, пожела той на депутатите. 

Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност за гражданския мир и бъдещето на България, каза той.  

Днес по улицата  е изпълнено с възмутени и изпълнени с грижа за бъдещето на България хора, каза Радев.