Радев на една маса с Байдън във Варшава (СНИМКИ)

Столтенберг благодари на натовските страни-членки от Източния фланг за решителната подкрепа и действия

Политика
18:10 - 22 Февруари 2023
6162
Радев на една маса с Байдън във Варшава (СНИМКИ)

Президентът на САЩ Джо Байдън седна на масата с представителите на страните от формата на НАТО B9, обхващащ членките от целия Източен фланг на отбранителния пакт. Там е и президентът Румен Радев, който се присъедини към срещата на високо равнище във варшавската столица днес по обяд. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на държавните ръководители от букурещката деветка и на Байдън за силната и неотменима подкрепа за Украйна, както и за решителните действия по осигуряването на колективната отбрана на Алианса.  

Генсекът определи лидерството на щатския президент като "изключително" и го похвали за непоколебимите позиции на САЩ по отношение на сигурността на Стария континент. 

"Ние ще защитим и браним всяка педя от нашата съюзническа територия и на базата на член 5 - за колективна отбрана", повтори отново Столтенберг. И добави:

"Не знаем кога ще завърши войната, но трябва да се погрижим тя никога повече да не се повтори". 

Думите на генералния секретар на НАТО идват на фона на обвиненията на Радев, че у нас има войнолюбци, които искат да въвлекат България в конфликта, като визира партиите Продължаваме промяната и Демократична България и докато декларира, че България повече оръжия и боеприпаси за Украйна няма да праща, след като е изпълнила ангажиментите си, разпоредени й по силата на решението на Народното събрание.