Радев на среща с ЦИК: Искам маскимална избирателна активност (НА ЖИВО)

Политика
10:57 - 07 Януари 2021
1982
Радев на среща с ЦИК: Искам маскимална избирателна активност (НА ЖИВО)

Трябва да намерим начин изборният процес да се проведе нормално в тази пандемична обстановка. Трябва да има високо доверие в здравните мерки, за да имаме максимално добра избирателна активност. Само легитимният парламент може да излъчи правителство, което да започне демонтирането на порочните практики. Така президентът Румен Радев се обърна към Обществения съвет към ЦИК за консултация за предстоящите парламентарни избори. 

Препоръката на Обществения съвет е да се прегледат всички възможни действия по регистрацията на листите и кандидатите, партиите, да станат онлайн. По същия начин се предлага и анализ към ЦИК за 100 избора в целия свят, разделени на шестмесечие, предвид отлагането на вотове за есента на 2020 г. "Възможно е провеждането на избори по време на пандемия, с всички условия по прилагането на сериозни мерки за всички участници в процеса и самите избиратели. Обезпокоително бе за нас изказването на председателя на ЦИК, че избирателите, поставени под карантина, няма да могат да гласуват", обявиха от ОС. 

Според шефката на органа Росица Матева България се нуждае от спешно разрешаване на мобилни урни. "В годините назад ЦИК е указвала на органите, преценяващи медицинските документи за разрешение за гласуване в подвижна избирателна кутия. Така че и ЦИК може сега да го разреши", коментира тя. 

Очаквайте подробности!