Радев на срещата в ЕС-Западни Балкани: България работи за дългосрочни решения

Политика
20:17 - 05 Декември 2022
1378
Радев на срещата в ЕС-Западни Балкани: България работи за дългосрочни решения

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти от нови енергийни кризи в бъдеще.

Това заяви днес президентът Румен Радев на среща с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо в Тирана. Държавният глава е на посещение в Албания за участие в срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Президентът подчерта, че преходът към зелена икономика трябва да води към укрепване на националния капацитет за производство на евтина електроенергия, с което да се осигурят както нуждите на България, така и да се подпомага енергийният баланс в региона. Изпълнението на заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост цели за намаляване на въглеродните емисии и съхраняване на електроенергия трябва да се постигнат така, че да бъдат използвани в максимална степен националните енергийни ресурси, натрупаният опит и научният потенциал на страната, посочи още Румен Радев. Във връзка с това беше откроена идеята на водещи български университети, учени и представители на бизнеса за съхраняване на електроенергия чрез създаването на подземна ПАВЕЦ в региона на Маришкия басейн с технология, която вече е внедрена в някои държави.