Радев награди единствения габровец, спасявал хора в Турция

Общество
11:23 - 24 Февруари 2023
1093
Радев награди единствения габровец, спасявал хора в Турция

Росен Терзиев - единственият спасител от област Габрово, участвал в акциите след земетресението в Турция, бе отличен с Почетна грамота от президента Румен Радев, съобщиха за БТА от Областна администрация – Габрово.

За Турция Росен Терзиев замина на 8 февруари заедно с още 19 души. Той е спелеолог повече от две десетилетия и е част от екипа на „Пещерно спасяване“, участвал в тази акция с 12 спасители. Към тях се присъединяват и осем доброволци, единият от които е лекар. 

В продължение на шест дни работят от 8:00 ч. сутринта до 3:00 ч. през нощта. Росен наранява крака си, докато издирва оцелели в сграда, която е подпряна от багери, за да не се срути.

Признава, че няма спасител, който да е бил подготвен за подобен мащаб на опустошение. Погледът му съзира само съборени сгради дни наред, а докато се борят да измъкнат от отломките и живи, и загинали, стават свидетели на вторични трусове на всеки 15 минути.

Росен Терзиев получи благодарствена грамота и от областния управител Кристина Сидорова. Той гостува в Областна администрация - Габрово след завръщането си от Турция и разказа за преживяното по време на мисията