Радев награди огнеборци от мисията в Северна Македония

Общество
11:56 - 02 Март 2022
1009
Радев награди огнеборци от мисията в Северна Македония

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на огнеборци, участвали в потушаването на пожари в България и Република Северна Македония през лятото на миналата година, съобщи БТА.

Държавният глава изтъкна, че отличията са израз на дълбоката признателност на цялото ни общество за високия професионализъм, смелост и всеотдайност на пожарникарите. Президентът каза, че те не само дават пример на младото поколение и на своите колеги, но ни карат да се чувстваме по-спокойни, с вярата, че живеем в общество, където има хора, които оценяват човешкия живот като висша ценност и са готови да направят всичко за неговото спасяване.

Вярвам, че държавното ръководство ще направи всичко необходимо вашата професия да се ползва с още по-голямо внимание, да имате необходимите условия на труд и бит, необходимото оборудване, което заслужавате, както и да имате едно по-голямо социално спокойствие, заяви президентът Радев.

С орден „За гражданска заслуга“ втора степен беше удостоен комисар Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, за съществения му принос и заслуги за сигурността и обществения ред в България и борбата с бедствия и аварии.

С медал „За заслуга“ бяха наградени главните инспектори Юлиян Петров и Димитър Бришимов, комисар Светослав Георгиев и младшите експерти Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков, за заслугите им в борбата с бедствия и аварии.

Вашият висок професионализъм, смелост, себеотрицание и всеотдайност бяха основните фактори, които позволиха да се решат тежки задачи в една много сложна обстановка, се обърна президентът към наградените пожарникари.

Румен Радев изрази благодарност към пожарникарите, участвали в гасенето на пожарите в Република Северна Македония, като изтъкна, че въпреки трудния терен, силните ветрове, те успяха по най-добрия начин да ограничат пожара, да спасят хора и имущество, и да не допуснат той да се пренесе на територията на България. Президентът добави, че с това пожарникарите ни заслужиха признателността на хората в РСМ, уважението на колегите им от Австрия и Словения, издигнаха авторитета на страната ни.

Президентът благодари на огнеборците, участвали в гасенето на пожарите в областите Кюстендил и Пловдив. Радев посочи, че въпреки труднодостъпния пресечен терен, липсата на водоизточници и на пътища, силните ветрове, пожарникарите с много умение, професионализъм и себеотрицание спасиха от унищожение домове, посеви, животни и гори.

Държавният глава се обърна с думи на признателност към пожарникарите от районната служба в Благоевград, участвали в гасенето на пожара в жилищна сграда в града на 10 декември м.г., спасявайки от сигурно задушаване осем човека, сред които четири деца, и извеждайки други 20 от зоната на повишен риск.

С тези си действия заслужихте признателността не само на спасените, не само на хората от Благоевград, но и на цялата ни общественост, каза Румен Радев.

Комисар Георги Пармаков каза от името на наградените, че приемат отличията като израз за високата оценка за работата на българските пожарникари.

Нашата професия изпълнява изключително трудни, отговорни задачи. Ежедневно сме изправени пред трудности, предизвикателства и вземането на сложни решения, посочи комисар Пармаков. Той увери, че и за в бъдеще ще продължат да изпълняват служебните си задължения с необходимия професионализъм, отговорност и мъжество.