Радев наложи вето на разпоредбите за споделеното пътуване

Политика
19:10 - 05 Ноември 2020
2189
Радев наложи вето на разпоредбите за споделеното пътуване

Новите сурови наказания за нерегламентиран превоз на пътници може да се използват за репресия спрямо редови граждани, използващи т.нар споделено пътуване и се дава прекалено голяма свобода за интерпретации на закона, а това противоречи на правовата държава. Това е тезата на президента Румен Радев, който наложи вето на изменения в Кодекса на търговското корабоплаване, където, в рамките на преходни и заключителни разпоредби, бяха изменени Наказателният кодекс и Закона за автомобилните превози.

С новите текстове едно и също деяние – возенето на пътници без лиценз, може да се тълкува както като законно деяние на пътуващи заедно граждани, така и като административно нарушение по ЗАП, но и като престъпление по НК, отбелязва Радев. И допълва: „Ако едни и същи действия могат да бъдат третирани като административно нарушение и като престъпление, се оставя твърде голяма свобода за преценка на правоприлагащите органи, а гражданите нямат яснота относно квалификацията на извършеното от тях деяние. И двете последици са несъвместими с изискванията на правовата държава.“

„Не са уточнени и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. Повод за тези въпроси стават широките дефиниции на понятията „обществен превоз“ и „превоз на пътници“, пише президентът.

Той атакува и разпоредбата, с която превозното средство, използвано за нерегламентиран превоз, се отнема без значение кой е собственикът му. „Според Европейския съд по правата на човека, когато притежания, които са били използвани неправомерно, се конфискуват, този баланс зависи от много фактори, включително от поведението на собственика. В такива случаи националните органи са призвани да вземат предвид степента на вина или грижи на собственика на имуществото или най-малко връзката между поведението му и престъплението“, напомня Радев.

Той отбелязва, че в подобна посока е бил и внесен проект за инкриминиращи нерегламентирания превоз промени в НК от началото на тази година. Тогава е имало критични становища, включително на прокуратурата, а след тях друго движение не е имало.

„След месеци на бездействие промените в Наказателния кодекс се приемат с друг закон, който не е свързан по никакъв начин с техния предмет. Да се компенсира това бездействие, като се приемат разпоредби, които оставят съмнение в тяхната прецизност, но въвеждат наказателна отговорност, е недопустимо“, пише Радев, като отбелязва, че с внасянето на текстовете между двете гласувания се стига до приемането им без обществено обсъждане.