Радев: Никакви партийни интереси нямат място в конституцията (ВИДЕО)

Държавният глава изнесе лекция по публично право в Атина на английски език

Актуални новини
12:21 - 17 Октомври 2020
2049
Радев: Никакви партийни интереси нямат място в конституцията (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев изнесе лекция по публично право пред Европейската организация в Атина след срещата си с държавния глава на южната ни съседка и премиера Мицотакис.

В словото си пред Академията той отбеляза, че в исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и държава на социалното благоденствие. "Вярвам, че на тази основа трябва да определим посоката на развитие на обществото ни и да се стремим към най-добрия възможен начин на управление. Моделът на европейските общества е в реално функциониращата връзка между пазарната икономика и възможно най-голямата защита на човешките и социални права", казва Радев. 

И напомня, че свободата, демокрацията и правата на човека са висшите цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви за това, тези ценности да станат достояние на днешните общества. Това са най-висшите достижения на нашата цивилизация и когато говорим за тях днес, трябва да признаем, че те далеч не са постигнати напълно, нито се прилагат с пълна сила. В свят на предизвикателства, несигурност и дълбоки промени тези ценности остават моралния компас на народите.

'"Съществува отдавнашен дебат, който е по-скоро философски, отколкото юридически. Той е за това кой подход има превъзходство, по-честен е, морален и полезен за обществата ни. Трябва ли законодателството да следва социалното развитие чрез прилагане и подчиняването му на ежедневния живот и поведение, или социалното поведение и развитие трябва да следва моралните принципи, интегрирани в нашето законодателство? Според мен на първо място и над всичко трябва да бъдат ценностите и законодателството и правото да служат на тях. Това е висшият обществен интерес", казва още държавният глава. 

А в тезата си пред студенти и академици развива и въпроса дали България се нуждае от нова конституция. "Не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашия основен закон", категоричен е президентът.