Радев опитвал да вкара служебните си министри в редовен кабинет

Работи се по формула 8:4:3:3, смята политологът Калоян Методиев

Политика
14:08 - 25 Ноември 2021
3820
Радев опитвал да вкара служебните си министри в редовен кабинет

Президентът Румен Радев прави опити да вкара свои министри от служебното правителство в редовния кабинет. Бомбата хвърли бившият началник на кабинета на държавния глава Калоян Методиев пред БНР.

"Преговорите дотук не означават нищо - дали ще имаме правителство, или - не", коментира той и съзря, по думите му, "опасност" част от служебното да бъде преместено в редовното. Но за него формулата  8:4:3:3, т.е. осем министри от Продължаваме промяната, четирима от БСП и по трима от ДБ и ИТН, е нестабилна. 

"Ще е някаква сглобка, която да роди кабинет след два неуспешни парламента. Това е преходна конструкция, която да стабилизира държава, икономика и здравна система. ... Виждам една опасност, която е в опитите на президента Румен Радев да вкарва министри от служебния кабинет в редовния - през ПП.

Това е подмяна на вота, политически инженеринг и намеса в изпълнителната власт. Това може да минира преговорите. Премиерът Стефан Янев не го отрече в интервюто пред БНТ, че би се включил в редовното правителство, ако бъде поканен", каза още Методиев, управляващ Институт "Рего". 

Той изказа мнение, че президентската институция се опитва да концентрира в себе си цялата власт в държавата:

"Отговорността, която ще се носи от управляващите тази зима, ще е много тежка. По-добре ще е цената да бъде платена от нещо междинно като правителство, в което президентската институция да има задкулисна роля през вътрешната опозиция в БСП, през служебни министри и през ПП. ... Президентът трябва да бъде стабилизиращ фактор, а не да се превръща в център на властта в държавата. И в един момент да се опитва да концентрира цялата власт, това нещо ще свърши зле".