Радев: Оставката на шефа на ДАНС се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил

Правителството да насочи усилията си към зам.-министъра на електронното управление, а не към Пламен Тончев, съветва президентът

Политика
10:39 - 06 Ноември 2023
3512
Радев: Оставката на шефа на ДАНС се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил

„Не бива да се използват изборите за нова атака към ДАНС, докато не се случи сценария от записите. Оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил“, каза президентът Румен Радев във връзка с исканата оставка на председателя на ДАНС от премиера Николай Денков.

Президентът заяви, че ще се запознае с мотивите на министър-председателя.

„Реалните мотиви са известни отдавана. Чухме ги в записите и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането над него“, посочи Радев.

Пламен Тончев

Той бе категоричен, че правителството трябвало да насочи своите усиля към зам.-министър на електронното управление, а не към ДАНС.

По думите му в Закона за ДАНС ясно били посочени основанията, при които може да бъде освободен шефът на службата и там не фигурирало липсва на доверие от страна на министър-председателя.

Радев посочи, че по тази логика самото правителство трябвало да подаде оставка, защото мнозинството нямало доверие на премира.

И в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването“, каза президентът.

Радев посочи, че имало смущаващи изказвания от страна на премира по време на брифинга му, където поиска оставката на шефа на ДАНС.

„Това, че ДАНС трябвало да му представи изпреварваща информация за готвени протести. За мен това е неразбиране на ролята на ДАНС. Също така ДАНС трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от зам.-министър на електронното управление“, посочи той.

Президентът коментира и резултати от местните избори, като заяви, че българите били масово загърбили вота.

„Поздравявам всичко нови кметове и общински съветници с победата. Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Местната власт ще трябва да се справи с последствията с рекордно ниската избирателна активност, която влече и понижена легитимност “, каза Радев.