Радев от Дубай: Има шанс за внос на газ и петрол от ОАЕ

От страна-транзитьор можем да станем производител на енергийни ресурси, надява се президентът

Икономика
16:08 - 01 Септември 2022
4351
Радев от Дубай: Има шанс за внос на газ и петрол от ОАЕ

"България разглежда възможности за внос на природен газ и петрол от Обединените арабски емирства", това заяви президентът Румен Радев, който е на визита в страната.

Служебното правителство, назначено от него, търси доставки на газ заради недостига на суровината за зимните месеци. Наскоро Радев информира, че ще бъдат обявени търгове, а окончателните решения за подписване на договори ще останат за следващия редовен кабинет. Според информация от енергийния министър Росен Христов преговори се водят с Азербайджан и турски компании, а оферта се очаква и от Саудитска Арабия.

Христов съобщи, че е направен опит за преговори с "Газпром" за подновяване на доставките по договора, който е до края на годината, но все още не е известно дали и какво е отговорила руската компания.

Вносът на петрол също е приоритетна тема след началото на войната в Украйна. Според европейските санкции вносът на суровината от Русия трябва да бъде ограничен до края на тази година, а България получи изключение и ще спре да работи с него от 2025 г. Причината за дерогацията е невъзможността на "Лукойл Нефтохим" да обработва друг нефт освен руския, предаде "Дневник". 

Днес Радев посочи, че България трябва да излезе от парадигмата, че пренася чужд газ към други страни, и с високи технологии, научен потенциал, природни и промишлени дадености да произвежда горивото на бъдещето - зелен водород. България вече обсъди с Гърция възможностите за изграждане на тръбопровод за водород.

"От страна транзитьор да станем страна - производител на енергийни ресурси", призова Радев.

Той посочи, че е започнал обмен на информация с ОАЕ, а на политическо ниво визитата му дава перспектива на това партньорство.

"България може да е не само добър икономически партньор, а и сериозен фактор в изграждане на връзки между страните от Залива и Европейския съюз. България не само има стратегическо положение, а натрупа голям политически, икономически, научен потенциал и може да бъде такъв фактор за сътрудничество", добави държавният глава.

Той е в страната по покана на на президента на страната и владетел на Абу Даби Н.В. шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян.