Радев отказа да коментира укази и министри на полигона "Ново село"

Заедно със Серджо Матарела, президентът инспектира бойната група на НАТО

Топ
17:47 - 18 Април 2024
2563
Радев отказа да коментира укази и министри на полигона "Ново село"

"Нека оставим политиката извън тези неща", с тези думи днес президентът Румен Радев отказа на журналистите, акредитирани на военния полигон "Ново село" край Сливен, да коментира актуалните политически събития в страната. Заедно с президента на Италия Серджо Матарела той направи инспекция на Многонационалната бойна група на НАТО, чиято рамкова държава от октомври 2022 година е Италия.

С тях беше и служебният военен министър Атанас Запрянов.

В почетния караул, който посрещна двамата президенти, имаше бойци от България, САЩ, Италия, Гърция, Албания, Хърватия, Северна Македония и Черна гора.

Гостите се запознаха с мисията и дейността на формированието и разгледаха заедно бойна техника. Те се срещнаха и с военнослужащи от двете държави.

Президентите на България и на Италия Румен Радев и Серджо Матарела разгледаха бойна техника при инспекцията си днес на военния полигон "Ново село". Снимка: Ваньо Стоилов

Пред българските военни президентът Радев подчерта, че участието на български подразделения в Многонационалната бойна група допринася не само за сигурността на страната, но и за икономическата и политическа стабилност и им благодари за доблестната служба.

Пред тях той призна, че Българската армия все още е поставена в условията на липса на достатъчно ресурси за водене на бойна подготовка. "Работите в битови и социални условия, които са далеч от необходимостта на това, което вършите", каза той, но и добави: "Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили искам да ви уверя, че ресурсната неосигуреност, ниският социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение – всички тези проблеми постепенно вече ще остават в историята".

"Вие виждате, че военната сфера в резултат на войната в Украйна се развива изключително динамично, оперативното изкуство се развива всеки ден. Това показва необходимостта от изключително интензивен обмен с нашите съюзници, за да можем рамо до рамо да градим необходимите способности. И искам да ви благодаря за резултатите, които вие показвате във всички съвместни тренировки, в които участвате", изтъкна още върховният главнокомандващ.

Президентът засегна и темата за модернизацията на армията, но не само на тежка бронирана техника, а и на дронове. Той обяви, че тези средства са се доказали като успешни на бойното поле в Украйна и в момента се работи в Щаба на отбраната и с командването на Сухопътни войски да бъдат въведени и при нас такива средства.

"Работи се по-бързо, много по-бързо при вас да навлиза не само такава - няма да кажа техника, лесно достъпни средства, но и вие да минавате в сферата на друга подготовка, на друго обучение. Да има щатни разписания за оператор на дрон - във взвода, в ротата, за да може да се гарантира вашият живот и да имате ефективност във вашите действия", изтъкна Румен Радев.