Радев откри Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Възстановяват учебното заведение след 18-годишно прекъсване

Общество
16:04 - 20 Януари 2020
1962
Радев откри Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

"Днес е един дългоочакван ден за българските Военновъздушни сили, за региона на Плевен, за цялата авиационна общност, за всички, свързани живота и съдбата си с българската авиация и ВВС".

С тези думи президентът Румен Радев откри новото Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Държавният глава подчерта, че с това се слага край на една огромна несправедливост - закриването преди 18 години на ВВВУ "Г. Бенковски" и свеждането му до факултет "Авиационен" към НВУ.

„Този чиновнически акт едва ли е отчитал най-важното - че авиацията не е просто професия, а призвание, което поставя на изпитание човешките възможности, воля и дух. В това изпитание оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества, поставили честта и любовта към авиацията и Родината над собствения си живот и благополучие”, подчерта Румен Радев.

Той посочи, че днешното събитие не е просто инвестиция в бъдещето – а е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов също участва в церемонията.

Искаме да изградим едно ВВВУ, което да бъде авторитетно не само в България, да бъде авторитетно в цяла Европа.

Кадрите от това ВВУ, получавайки своите дипломи да имат пълната увереност, че са абсолютно подготвени да изпълнят своите задължения към България", каза в словото си министърът на отбраната.