Радев открива нов пилон с трибагреника - този път в Ямбол

Българското знаме се вее на най-високото място в града - хълма Боровец

Политика
08:11 - 13 Септември 2023
3908
Радев открива нов пилон с трибагреника - този път в Ямбол

Президентът Румен Радев ще участва в Ямбол в тържествена церемония по издигане на националното знаме тази вечер, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Церемонията ще бъде предшествана от изпълнения на Гвардейския представителен духов оркестър. След това президентът ще приеме почетния строй. Церемонията ще завърши с празнична заря, информираха от Община Ямбол. 

Трибагреникът с размери 11 на 18 метра е на 55-метров пилон и вече се развява над града. Пилонът е издигнат на най-високото място в града - хълма "Боровец". Инициативата е на Община Ямбол, а голяма част от средствата са събрани от дарения на жителите на града. Имената на дарителите са изписани на табела, разположена до пилона.

Историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, тъй като идеята за създаването на неговия първообраз принадлежи на българския патриот от Ямбол Иван Параскевов, а изработването му през 1877 г. е дело на 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова, която ушива Браилското знаме - в бяло, зелено и червено. 

По-рано през деня в Ямбол ще бъде открит паметник на Иван Параскевов. На Националния празник - 3 март през 2022 г. беше издигнат и паметник на Стилияна Параскевова в града. 

На 14 юли президентът Румен Радев откри издигнатия пилон "Рожен" и обвини критиците на проекта в "нихилизъм и безродие" по време на речта си. Пилонът се намира в родопската местност Рожен. Една от основните критики срещу построяването му е, че сред дарителите на средства за него се оказаха и държавни предприятия.

Пилонът беше официално открит с издигането на българския национален флаг. Президентът добави, че то е посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.