Радев отряза Копейкин за евро референдум (НА ЖИВО)

Костадинов: В НС дебатът е между глухи, всеки си говори за пред своите избиратели

Политика
14:32 - 09 Ноември 2022
2784
Радев отряза Копейкин за евро референдум (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев води консултации с "Възраждане" за съставянето на правителство. Той пита, вече традиционно, как върви диалогът сред парламентарните групи и как си говори Костя Копейкин с останалите лидерите. "Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия", добави Радев. И отряза категорично "Възраждане" по въпроса за референдум за еврото. 

А лидерът на националистите Костадин Костадинов отговори, че би подкрепил всички политически сили в този състав на НС, която подкрепяла политическата дейност на "Възраждане". "Направихме един кръг от консултации по въпроса за запазването на българския лев, но се отзоваха само 2, а останалите 6 не проявиха желание", ожали се той. Тези две пък се обявили против референдум за еврото. 

Президентът го пита как вижда да се организира национално допитване, а Копейкин отговори, че въпросът бил за запазване на лева поне до достигане на средноевропейски доходи у нас. "Не поставяме въпроса за приемане на еврото засега. А за отлагане", уточни той. Според него за слаба икономика като България въвеждането на еврото щяло да се превърне в отрова, вместо да подейства като лекарство. Така - с уточнението за доходите, щял да бъде формулиран и въпросът за референдума. А преди това трябвало да се проведе и широк дебат за ползите и рисковете от еврото у нас. 

Радев обаче не му остана длъжен и отсече: 

"Референдум за еврото е невъзможен. Причината затова е, че въпросът е уреден във вече приети и ратифицирани международни договори.

По думите му било очевидно, че в НС има "диалог между глухи". И се обоснова - всички говорели за пред собствените си избиратели. "Но това е нормално", застрахова се Костадинов. 

Костадинов обяви, че имал готов състав на кабинет. Но дотогава бил готов да говори с всички сили по политиките на партията му. "Това, което днес е консенсусно, утре може да не е", намекна той. И заяви готовност да преговаря с ГЕРБ. 

Очаквайте подробности!