Радев отсече: Няма доклад на ДАНС за руските дипломати на "Дондуков" 2

Решенията в правителството се взимат по паралелен механизъм, заяви президентът

Новини
14:36 - 30 Юни 2022
3912
Радев отсече: Няма доклад на ДАНС за руските дипломати на "Дондуков" 2

В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

Държавният глава каза още, че на заседанието на Съвета по сигурност, проведено на 9 юни, казусът с дипломатите не е фигурирал в предварително обявения дневен ред. Все пак обаче темата е повдигната на въпросната среща, на която е присъствал представител на президентската институция. Решение обаче не било взето, каза Радев. И допълни, че впоследствие от Президентството са изпратили писмо до Съвета по сигурност към МС със запитване по казуса. Отговорили им, че "няма решение, гласувано и прието на този Съвет".

"Това показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм", коментира държавният глава.

По-рано Корнелия Нинова каза, че шефът на ДАНС е потвърдил, че на Съвета по сигурност е имало двама души от президентството, а след това е бил информиран и главният секретар на Радев - Димитър Стоянов.

Подобно мнение изрази и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Пред "Нова телевизия" той заяви, че "на този съвет за национална сигурност е имало двама представители на президентството".

"Писмото с обобщение на казаното на съвета е стигнало до главния секретар на президентството, така че да се твърди, че не е информирано президентството, това не е вярно", добави той.

В края на изявлението си, президентът заяви, че провеждането на предсрочни избори преди 15 септември не е целесъобразно.

Очаквайте подробности!