Радев пита: Каква връзка крият Борисов и Гешев

Президентът се оплака от подслушването, било наредено от премиера

Политика
13:45 - 12 Февруари 2020
6089
Радев пита: Каква връзка крият Борисов и Гешев

Президентът Румен Радев открехна завесата за "атаката", както я нарече, срещу себе си със СРС-тата и обяви, че неин автор е не главният прокурор Иван Гешев, а лично премиерът Бойко Борисов.

"Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата. В ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава, и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер - прокурор", коментира Радев. Той напомни, че структурата, отговорна за прилагането на специалните разузнавателни средства, е ДАНС, а тя, от своя страна, е подчинена на премиера.

"Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението. Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", попита държавният глава. 

Снимка: Агнес Методиева