Радев пое щафетата от себе си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Без бивши президенти, но с цар на тържествената церемония на пл. "Св. Ал. Невски"

Политика
10:49 - 22 Януари 2022 (обновена)
5737
Радев пое щафетата от себе си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес официално в длъжност за втория си мандат на "Дондуков" 2 с официална церемония на площад "Св. Александър Невски". 22 януари по традиция е датата за встъпване в длъжност на новия български президент от 1997 г., когато поста зае президентът Петър Стоянов. Румен Радев става вторият президент с втори мандат, след Георги Първанов и в този смисъл генералът летец поема щафетата от самия себе си.

Президентът и върховен главнокомандващ прие рапорта на началника на почетния гвардейски караул, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците, след което произнесе слово.

21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория му мандат. Държавният глава и вицепрезидентът положиха венец и под звуците на химна отдадоха почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин. След това те се ръкуваха с всички присъстващи на площада официални лица. Извън предвиденото в програмата президентът Радев и вицепрезидентът Йотова влязоха в древния храм "Света София", където се помолиха за здраве и продължиха пеш към "Дондуков" 2.

На площад "Св. Ал. Невски" бе бившият премиер Симеон Сакскобургготски. На площада пред патриаршеската катедрала дойдоха и председателят на Народното събрание Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, почти всички министри, магистрати, посланици, дипломати, духовници, депутати от партиите, подкрепили Радев.

Първата дама Десислава Радева пристигна преди президента, като отново заложи на кралско синьо, както и по време на клетвата му в парламента. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, представители на Инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат, сред които диригентът Йордан Камджалов, журналистът Анна Заркова, историкът ороф. Искра Баева, певицата Еделина Кънева също уважиха тържествената церемония. На площада дойде и директорът на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов. 

Встъпването на Радев за втори път в длъжност не бе уважено от предшествениците му - Росен Плевнелиев и Георги Първанов. Лидерът на БСП в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова също не присъства на официалната церемония, тъй като по същото време в НДК се провежда заседание на 50-ия конгрес на партията, на което трябва да се реши дали ще бъде приета оставката й като партиен шеф. Социалистите бяха представлявани от зам.-председателя на НС Кристиан Вигенин. На официалната церемония липсваха и представители на ГЕРБ.

След церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отправят към "Дондуков" 2. Шпалир от гвардейци ще ги посрещне пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.

Снимки: Агнес Методиева