Радев поряза Гешев за нов главен прокурор

Политика
17:05 - 07 Ноември 2019
4727
Радев поряза Гешев за нов главен прокурор

Президентът Румен Радев поряза Иван Гешев за нов главен прокурор. Държавният глава обяви днес, че няма да подпише указа за наследника на Цацаров, с което връща процедурата обратно във Висшия съдебен съвет.

Там членовете на Темида трябва отново да гласуват кандидатурата на Гешев, за да стане той нов обвинител №1 от януари 2020 г. Право на втори отказ президентът няма по конституция, но няма и срок, в който да парафира указа. 

В мотивите си Румен Радев посочи, че изборът на главен прокурор засяга всеки българин. "Конституцията не ме задължава да мотивирам указа си", напомни Радев. И се обърна към членовете на ВСС, като заяви: "Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат отнема от легитимността на фигурата на бъдещия главен прокурор. Още повече, белег на демокрацията е наличието на алтернативи във висшите държавни длъжности. А такава нямаше. Подходът за този избор бе подкрепен на практика от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието, отказа да предложи втора кандидатура". 

Според президента фигурата на бъдещ главен прокурор трябва да се ползва с високо гражданско доверие. А държавният глава е на мнение и че всички становища в подкрепа или липсата й са важни за една кандидатура, но той е категорично против масираната институционална и както я нарече, служебна, подкрепа за Гешев. Като настоя, че той трябвало да бъде харесан и от граждански сдружения, и от НПО-та, а не само от прокурорската колегия и държавни органи като ДАНС и ГДБОП. 

С тези съображения той върна на ВСС предложението за назначаване на Гешев за главен прокурор. 

Снимка: Агнес Методиева