Радев посочи 4 април за дата на парламентарните избори (НА ЖИВО)

Актуални новини
17:02 - 14 Януари 2021
2885
Радев посочи 4 април за дата на парламентарните избори (НА ЖИВО)

4 април е датата, която президентът Румен Радев определи за провеждане на парламентарните избори. Това е точно една седмица, след първоначално предложената от него - 28 март. Той вече е издал указ, съобщи от трибуната на "Дондуков" 2. 

За пръв път повреждаме вот в условията на пандемията. Отговорността на институцията е тази, от която зависи правото на вот на хората, както и прозрачността на изборния процес. Макар отдавна да е известно, че той ще е в условията на пандемия, никой не пое законодателни промени, за да се стигне до адекватни действия. А въпросите са повече от отговорите, каза президентът Румен Радев в обръщение към народа след консултациите си с партиите. 

По думите му отговорните органи трябва да обявят максимално рано мерките за вота. "Предоставянето от страна на държавата на личните предпазни средства е важна стъпка в тази посока. Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряването на правото на глас на хората в карантина. Очаквам законодателят да разгледа и предложенията за гласуване по пощата, и осигуряването на видеонаблюдение в секциите, и излъчване на процеса на преброяване и оформяне на изборните протоколи", каза Радев. Той настоя и за справедлив достъп на медии и наблюдатели по време на вота. 

"Доводите, че 6 месеца преди изборите не трябва да се правят промени в ИК. Очаквам сега, когато интересът е на българските граждани, парламентът да е не по-малко активен в отстояването на техните права. Очаквам да се види, че пандемията може да се използва и като възможност, а не само като предизвикателство", добави той. 

Държавният глава е бил уверен писмено от ЦИК, че последната партида машина ще бъде доставена до 25 дни преди вота, той очаква от органа да даде възможност на всички организации да участват в процеса по обучение на администрацията и информираност на гражданите за машинния вот. Радев иска и незабавно осветляване на изборната администрация, на процесите в "Информационно обслужване".