Радев посрещна Гордана на „Дондуков“ 2

Свят
15:03 - 13 Септември 2024
2403
Радев посрещна Гордана на „Дондуков“ 2

Държавният глава Румен Радев посрещна на „Дондуков“ 2 преди минути президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

Силяновска беше плътно обградена от охранители и нямаше и секунда време за медиите.

„Очаквам, че изявеното желание за диалог от страна на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска, ще се превърне в последователна политика.“ Това каза по-рано днес пред журналисти президентът Румен Радев.

„Очакваме Република Северна Македония да изпълни всички ангажименти, които е поела пред нас на двустранна основа и пред Европейския съюз, за да може пълноценно да градим нашите взаимоотношения“, посочи държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му правителството на Северна Македония не е напуснало още предизборната риторика.

„Нека се успокоят страстите и се върнат към реализма, а той е много ясен - нашите отношения ще продължат да се градят на основата на сключените споразумения и заключения на Съвета на Европейския съюз“, каза Радев.

Той посочи, че музиката и културата са сфери, които сближават, и

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония.

В рамките на визитата си в София Силяновска ще присъства на спектакъла „Набуко“ от Джузепе Верди на Национална опера и балет на Република Северна Македония, който ще бъде представен в Софийската опера и балет. 

Автобусът на Националната опера и балет на Република Северна Македония пристигна още вчера

СНИМКИ: Светломир Стоянов

Срещата между българския президент Румен Радев и президента на Северна Македония Гордана Силяновска, която вече е в София, за да присъства на представлението на операта "Набуко", е в центъра на вниманието на медиите в Северна Македония. За отразяване на визитата на Силяновска в София пристигнаха екипи на няколко телевизии, а в медиите в страната се коментира предстоящата среща.

Според радио „Лидер“ Гордана Силяновска ще се срещне с Румен Радев, „за да обсъдят възможностите за развитие на двустранното сътрудничество“. От медията казват, че „срещата ще бъде посветена на общите регионални предизвикателства и възможностите за укрепване на политическите и икономически отношения между двете държави, като разговорите ще включват и нови възможности за развитие на дипломатическите отношения“.

Според ТВ Канал 5 на предстоящата среща „не се очаква да бъдат отваряни съществени теми, а разговорите целят да послужат за успокояване на атмосферата в отношенията между двете страни“.